Donderdag 7 oktober zijn we vanaf Schiphol rechtstreeks naar Ålesund gevlogen. Daarna in de gehuurde auto gestapt om, inclusief de overtocht met het veerpont, anderhalf uur later op de plaats van bestemming te arriveren. We zijn hier voor een afspraak met de directeur van Grøvik Verk AS, Kåre Liadal jr. Na een warm onthaal zijn we uitvoerig in de watten gelegd. We hebben heerlijk gegeten en gedronken om vervolgens, moe maar voldaan, in onze mandjes te belanden. De volgende dag vroeg uit de veren en na een uitgebreid ontbijt direct door naar de fabriek in Ørsta.

Ze beginnen hier al om 07:00 uur met werken. Maar we hoeven geen medelijden te hebben met de Noren. Doordeweeks stoppen ze om 16:00 uur en vandaag (vrijdag) sluit de fabriek om 13:00 uur haar poorten. Hard werken is hier geen probleem, maar er blijft voldoende ruimte voor de sociale onderdelen van ieders leven. Mooi.

Het is bijzonder om live mee te maken hoe het aluminium dakgootsysteem, bekend van de Grøvik website, wordt vervaardigd. Aan het begin van nagenoeg iedere (100% groene) productielijn staan rollen aluminium. Het aluminium is 100% gerecycled, de fabriek is uitstootvrij. De fabriek ligt aan een gigantisch fjord. Het water is helder, de lucht is fris.